Arhiv

Dnevi ČS Šiška

Dnevi ČS Šiška - Kolesarjenje

Dnevi ČS Šiška - Rolanje za otroke

Dnevi ČS Šiška -Viteški turnir

Možganski fitnes

Mestna občina Ljubljana v sodelovanju s Centrom za urjenje spomina vabi na brezplačno delavnico za vse generacije!

Vaje za urjenje spomina in pozornosti - možganski fitnes

Svoje delo in spoznanja nam bo predstavila Jasmina Lambergar, mednarodna certificirana trenerka spomina.

V možganskem fitnesu je zaobjeto urjenje spomina in pozornosti, koncentracija, sproščanje in tehnike pomnjenja. Te dejavnosti pozitivno vplivajo na proces pomnjenja, ustvarjalnost, komuniciranje, počutje in vsakodnevno življenje. Za izboljšanje teh kognitivnih procesov lahko veliko storimo sami, če vemo, kako.

V sredo, 2. junija 2021 ob 18. uri, Ljubeljska 19a, sejna soba

Število udeležencev omejeno. Prosimo vas, da svojo udeležbo sporočite v pisarno Četrtne skupnosti Šiška:

Udeleženci delavnice morajo uporabljati zaščitno masko, pri vhodu in izhodu si morajo razkužiti roke. Spoštovati je potrebno tudi varnostno razdaljo.

Pri Špici smo uredili dostop za suparje

Na vstopno-izstopnem mestu v bližini Špice smo za navdušence nad supanjem uredili varen in udoben dostop do Ljubljanice. Vabimo vas, da se odpravite na odkrivanje mestnega središča iz povsem nove, rečne perspektive.

Lesen pomol po načrtih projektanta Jurija Kobeta iz Atelierarhitekti d.o.o. dopolnjuje obstoječe vstopno-izstopno mesto na Ljubljanici, ki ga sicer uporabljajo plovila. Vrednost del, ki jih je izvedlo podjetje Metalia d.o.o. Trbovlje, je znašala 9.500 evrov.

Supanje po Ljubljanici

Ljubljana na svojih prostranih zelenih površinah in razvejani mreži športne ter rekreacijske infrastrukture ponuja številne možnosti za razgibavanje. Športno dogajanje vseh vrst je pomemben del živahnega utripa našega mesta in v zadnjih letih je že tako široko paleto tovrstnih aktivnosti obogatilo tudi supanje.

Gre za šport, ki je neke vrste križanec med surfom (oziroma deskanjem) ter veslanjem, kratica SUP pa v angleščini pomeni »stand up paddling« (ali stoječe veslanje).

Tudi turistična atrakcija

Ljubljana je ena izmed redkih evropskih prestolnic, ki ponuja supanje v samem mestnem središču. To je svojevrstna turistična atrakcija, ki jo izpostavljajo tudi različni turistični vodiči in vodniki.

Več o tem na straneh MOL

Ali ste vedeli: zakaj v naravi ne odmetavamo nobenih odpadkov, tudi bioloških ne?

V središče letošnje tradicionalne akcije Za lepšo Ljubljano postavljamo naš odnos do odlaganja odpadkov. Še posebej v naravi naj velja: kar prineseš s sabo, s sabo tudi odneseš.

Epidemija koronavirusa je spremenila naša življenja in marsikatero našo navado. Marsikoga je spodbudila k pogostejšemu preživljanju prostega časa v naravi, pri tem pa ne smemo pozabiti ohranjati spoštljiv odnos do ljudi in do okolja.

Smetenje in odlaganje odpadkov, kamor ti ne sodijo, vpliva na kakovost življenja nas vseh, obremenjuje okolje in negativno vpliva na zdravje ljudi, ogroža živali, komunalnim delavcem pa povzroča dodatne obremenitve.

Več o tem na straneh MOL

Prvo(Z)majska avantura 2021 vabi!

V javnem zavodu Mladi zmaji med prvomajskimi počitnicami pripravljajo Prvo(Z)majsko avanturo. Pridružite se različnim aktivnostim, ki bodo potekale od 26. aprila do 1. maja 2021.

  • Lokostrelstvo
  • Odprtje ulične galerije#2: svetloba - tema
  • Pižama party III – samo za punce
  • Girls rock – Dan odprtih vrat
  • GO-GO-govorilnice
  • Rastlinski svet
  • Prvo(Z)majska avantura na DigiMC

Več o tem na straneh MOL

Skupaj očistimo našo sosesko

OVrtec Mojca in OŠ Koseze vabita na čistilno akcijo »Skupaj očistimo našo sosesko«.

Pridružite se nam pri čistilni akciji v sredo 10.3.2021 med 10. in 12. uro na različnih lokacijah v soseski Koseze.

Da bo spet čisto!

Vabilo - Adobe Acrobat datoteka

Dan žena v Vodnikovi domačiji

Ob dnevu žena smo na Vodnikovi domačiji pripravili paket prireditev: vabimo k nakupu knjig in ilustracij, s čimer se podprejo književni ustvarjalci in založbe ter ilustratorji.

Na dan žena, 8. marca pripravljamo tudi pogovor Erice Johnson Debeljak in Ksenije Horvat o Ericini sveži knjigi Devica, kraljica, vdova, prasica.

Več o tem si preberite v priloženi priponki.

Dan žena v Vodnikovi domačiji - Adobe Acrobat datoteka

Koseško okno

Investitor K. Okno d.o.o. na lokaciji bivše trgovine Mercator Koseze gradi stanovanjsko trgovski objekt KOSEŠKO OKNO.

Predvideni rok izgradnje objekta je dve leti. Najbolj hrupna dela, ki so tudi najbolj moteča za okoliške prebivalce so rušitev objekta, zaščita gradbene jame in pilotiranje. Pretežni del rušitve obstoječe trgovine je že izveden, v teku je izvedba zaščite gradbene jame z jeklenimi zagatnicami, ki bo predvidoma zaključena v februarju.

Po terminskem planu je konec aprila predviden začetek pilotiranja v trajanju meseca in pol. Spomladi naslednje leto je predviden zaključek armirano betonske konstrukcije objekta.

Več o tem si preberite v predstavitvi projekta.

Predstavitev projekta - Adobe Acrobat datoteka

Urjenje spomina na daljavo

Da bi naš spomin ostal v dobri kondiciji, ga moramo ves čas uriti. Sploh pa v času epidemije, ko so socialni stiki omejeni že dolgo časa.

Zato smo v DRUŠTVU SENIOR pripravili nekaj vaj, ki jih bomo izvajali na daljavo.

Prva vaja ali bolje, naloga je pisanje spisa na temo : "Moj vsakdanjik v letu 2020".

Pomembno je pisanje na roko, skozi katero spodbijamo svoje kreativne sposobnosti, svoje razmišljanje in seveda spomin na vse dogodke, ki so zaznamovali naše življenje v prejšnjem letu.

Vaja se bo zaključila 15. 02. 2021.

Tisti, ki boste v njej sodelovali in nalogo opravili, kontaktirajte nas za nadaljna navodila.

Lahko pokličete na tel. 064 199 095, ali pišete na mail: senior.drustvo365@gmail.com

Javna razgrnitev pobude in elaborata lokacijske preveritve

V ČS Šiška poteka Javna razgrnitev pobude in elaborata lokacijske preveritve za del območja ZN za območje urejanja ŠP 2/1 Litostroj - del (za dele funkcionalne enote F5 in cestnega odseka Cf2) – ID:1965 » Mestna občina Ljubljana od 12.1.2021 do 28.1.2021

Povezava do gradiva: www.ljubljana.si

Obrežje Koseškega bajerja ponovno odprto za obiskovalce

V četrtek, 14. 1. 2021, v celoti odpravljamo omejitev gibanja na območju Koseškega bajerja. Zadnje vzorčenje brežin Koseškega bajerja je namreč pokazalo, da virus aviarne influence trenutno na območju ni več prisoten.

Vsem obiskovalcem Koseškega bajerja se zahvaljujemo za razumevanje in potrpežljivost ter za spoštovanje omejitve gibanja. S tem ste prispevali svoj pomemben delež k omejitvi pojava ptičje gripe na območju Koseškega bajerja.

Nacionalni referenčni laboratorij za aviarno influenco bo še naprej tedensko izvajal vzorčenja površin in ugotavljal prisotnost virusa aviarne influence, da se bomo lahko, ob njegovem morebitnem ponovnem pojavu, hitro odzvali.

Obiskovalci Koseškega bajerja lahko k preprečevanju ponovne pojave virusa zelo veliko prispevamo s tem, da ptic ne hranimo - s tem preprečimo preveliko gostoto ptic na bajerju in zmanjšamo možnost ponovnega pojava bolezni.

Stanje na Koseškem bajerju po pojavu okužbe s ptičjo gripo

Odpiramo del območja Koseškega bajerja, obrežje med Majerkovo in Kmečko potjo ostaja zaprto

Pristojni Nacionalni referenčni laboratorij za aviarno influenco Nacionalnega veterinarskega inštituta Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani (v nadaljevanju: laboratorij) je 31. decembra 2020 na območju Koseškega bajerja ponovil vzorčenje tal z namenom ugotavljanja virusa aviarne influence (AI). Virusno RNA so potrdili v vzorcu, odvzetem na bregu, kjer so tudi pri prvem vzorčenju potrdili prisotnost virusa AI, prav tako so na tem delu brega potrdili virusno RNA v vzorcih brisov iztrebkov labodov in rac.

Virusna RNA je torej na lokaciji še prisotna, predvsem na delu med Marjekovo in Kmečko potjo, kjer so se labodi in druge vodne ptice največ zadrževali. Zato ta del še naprej ostaja zaprt za obiskovalce, saj je tveganje za prenos virusa z obutvijo ali prek domačih živali, na primer psov, še vedno visoko.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, naj se ljudje v času pojava AI izogibajo območij, na katerih se zadržujejo prostoživeče vodne ptice.

Prav tako je pomembno, da ptic ne vznemirjamo, da ne bi po nepotrebnem zapuščale svoje lokacije in tako prenašale virusa (predvsem na gospodarstva s perutnino ali druge ptice v ujetništvu).

Prenos virusa omejimo tudi tako, da ptic ne hranimo – takrat se namreč zbližujejo in je verjetnost prenašanja virusa večja – in da na območje ne vodimo hišnih ljubljenčkov.

Pristojni laboratorij redno tedensko izvaja vzorčenje in analizo prisotnosti virusne RNA na lokaciji Koseškega bajerja in o rezultatih ter priporočenih ukrepih obvešča upravljalca Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Ta s poveljnikom Civilne zaščite MOL usklajuje prilagajanje ukrepov, način izvedbe, območja, za katero veljajo, in njihovo trajanje.

Prepoved dostopa na del med Marjekovo in Kmečko potjo, ki je z rdečo črto označen na skici, velja do vključno 13. januarja 2021.

Več informacij na www.gov.si

Četrtna skupnost Šiška

Kebetova 1
tel: (01) 515 64 65
faks: (01) 306 12 06
e-pošta: mol.siska@ljubljana.si

Uradne ure:

ponedeljek:
08.30 - 13.00

sreda:
08.30 - 12.00 in 13.00 - 17.00

petek:
08.30 - 12.00

Upravna enota Ljubljana
Izpostava Šiška

Trg prekomorskih brigad 1
tel: (01) 306 30 00
www: upravneenote.gov.si

Finančna uprava Republike Slovenije

Šmartinska 55, 1000 Ljubljana
tel: (01) 478 38 00
e-pošta: gfu.fu@gov.si