Arhiv

Evakuacijska vaja

Ta petek, 19. 11., bo na območju Pivovarne Laško Union na Pivovarniški ulici 2 potekala evakuacijska vaja. To po programu izvedemo vsako leto in sporočamo, da lahko vsi sosedje in zaposleni v bližini Pivovarne Laško Union nemoteno opravljajo vse zastavljene aktivnosti.

Začetek evakuacijske vaje bo oznanil alarm ob približno 9.45.

Aktivni doma za dober namen

V Društvu Senior smo začeli z aktivnostjo, pri kateri, na svojem domu, štrikamo, kvačkamo, slikamo, rišemo in izdelujemo različne izdelke, ki jih bomo v času decemberskih praznikov, podarili starejšim, ki živijo sami doma.

Pridružite se nam!

Kontakt: senior.društvo365@gmail.com,
telefon: 064 199 095

Naloge in odziv prostovoljskih struktur RKS-OZLJ v primeru večje nesreče

Kako pravilno ukrepati in kakšna je pri tem vloga prostovoljcev RK - lahko se zatrese

"Tresenje je bilo vsak hip hujše. Takoj nato je začelo pokati zidovje, s streh se je usula opeka, razrušeni dimniki so se kakor toča usuli na ceste in ulice. Od vsepovsod sta se zaslišala bolestno kričanje in obupen jok. Vse je začelo plesati."
(Izpoved iz knjige Janeza Kajzerja: S tramovi podprto mesto)

To je samo ena izpoved osebe, ki je doživela naravno nesrečo, v zgornjem primeru je šlo za potres v Ljubljani leta 1895, ki je porušil kar desetino vseh zgradb, čutili pa so ga vse do južne Moravske in Dubrovnika.

Najbolj pereče vprašanje ob prebranem je kako bi ljudem lahko kar najbolj učinkovito pomagali ob naravnih nesrečah? Kako pravilno ukrepati in kakšna je pri tem vloga vas, prostovoljcev?

Prvič bomo izvedli vajo na terenu, kjer bomo vadili scenarije - vloga Krajevnih organizacij RK v primeru nesreče.

Vaja bo potekala pred ČS Šiška, Kebetova 1, Ljubljana.

 • 1. VAJA: četrtek, 28. 10. 2021 od 17. do 20. ure

Obvezne prijave 3 dni pred terminom vsake vaje na hvedrana.pokleka@rdecikrizljubljana.si, 01 62 07 293 ali 040 858 052.

Ob prijavi navedite lokacijo vaje.

Vljudno vabljeni.

Več na facebook.com

O fižolčku, ogelčku in slamici

V nedeljo popoldne zaključujemo naš igriščni projekt z gledališko predstavo O fižolčku, ogelčku in slamici, ki jo bo uprizoril poklicni dramski igralec Žan Perko.

Vabljeni v nedeljo, 26. 9. 2021, ob 17.30 uri, na beneško ljudsko pravljico, na igrišče pri pasjem parku v Kosezah.

O predstavi

V letošnji gledališki sezoni smo pripravil za naše najmlajše občinstvo kratko pravljico O fižolčku, ogelčku in slamici. Beneška pravljica je primerno skrajšana z zabavnimi in poučnimi komentarji, igralec Žan Perko izvaja glasbo na različne inštrumente in nas tako zaziblje v čarobni svet zvokov. Otroci spremljajo igralca pri ustvarjanja zvokov in poslušajo pripoved o tem zakaj ima fižolček bel trebušček. Z igralcem prepričljivo oživita otroška domišljija in dobra umetnost.

Sodelovanje otrok pri izvedbi pa bo tudi posebno doživetje. Za izvedbo predstave ni potrebno nič velikega. Že manjši prostor; kot je učilnica, knjižnica, dvorana ali hodnik, lahko hitro postane gledališče. Žan Perko potrebuje le 20 minut za pripravo, parkirišče za pravljični avto, vtičnico za elektriko in seveda gledalce. Prepričani smo, da vas bo naš gledališki obisk razveseli in da se bomo imeli lepo. Predstava traja 25 minut in je primerna za otroke od 3 leta pa tja do 9 leta.

Pravljica lahko nadomesti tudi glasbene ure. Po predstavi pa se bodo lahko otroci pogovarjali z igralcem in pobližje pogledali nekaj zanimivih inštrumentov.

Žan Perko je mlad, poklicni slovenski dramski igralec. Magistriral je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Pravljico je premierno uprizoril 21. decembra 2019 v Galeriji ŠKUC.

Projekt Zunaj!

S projektom Zunaj! nadaljujemo v ponedeljek, 13. 9. , ob 13. uri.

V park med terasastimi bloki in stadionom Ilirija (pri pasjem parku) nam bodo pripeljali urbano opremo, zato vabimo Vas in Vaše pridne roke na pomoč pri umeščanju igral, igralnih elementov ter označevalnih tabel.

Vljudno vabljeni!

Šiška Open - 12. obletnica delovanja Kina Šiške

Dan urbanega dogajanja

Obveščamo vas, da bo v organizaciji in izvedbi Centra urbane kulture Kino Šiška v okviru 12. obletnice delovanja v petek, 17. 9. 2021, od 15.00 do 20.00 pred Kinom Šiška potekala peta izvedba dogodka ŠIŠKA OPEN, v okviru katerega se bo od 15. do 20. ure že tradicionalno odvil dan urbanega dogajanja Šiška Open. Popoldansko dogajanje pripravljamo v sodelovanju z različnimi kulturnimi, plesnimi in mladinskimi organizacijami, ki soustvarjajo urbani kulturni utrip Šiške in mesta Ljubljana vključno z grafitarji, različnimi ustvarjalnimi delavnicami in recikliranjem ter pinkponk turnirjem, prav tako pa se bodo obiskovalci lahko sprostili v Knjižnici pod krošnjami.

Plesni nastop in koncerta

Obveščamo vas, da bo v organizaciji in izvedbi Centra urbane kulture Kino Šiška v petek, 17. 9. 2021, od 20. do 23. ure na letnem vrtu Kavarne Kino Šiška ob 12. obletnici delovanja Kina Šiške potekala peta izvedba dogodka ŠIŠKA OPEN, na katerem se bo pred manjšim odrom ob 20.30 odvil plesni nastop, med 21.00 in 23.00 na odru pa izvedla glasbena nastopa (koncerta) skupin PLATEAU in MASAŽ.

Dogodek se bo zaključil ob 23. uri.

Namestitev novih parkomatov na območju Mestne občine Ljubljana

MOL na ulicah na območju četrtne skupnosti namestili nove parkomate, ki bodo začeli delovati predvidoma s 1. septembrom 2021.

Stanovalci bodo lahko pridobili parkirne dovolilnice za posamezna območja z veljavnostjo od začetka septembra 2021 do konca januarja 2022.

Februarja 2021 je v veljavo stopil spremenjen in dopolnjen Odlok o urejanju prometa v MOL (Uradni list RS, št. 16/21 z dne 5. 2. 2021 ), ki med drugim na novo določa parkirna območja. Prav tako je bila marca 2021 na seji Mestnega sveta MOL sprejeta Odredba o spremembah in dopolnitvah Odredbe o določitvi javnih parkirnih površin, kjer se plačuje parkirnina. Zaradi tega je potrebna namestitev parkomatov na nekaterih površinah, kjer jih pred tem ni bilo.

Lokacije, kjer bo MOL namestil nove parkomate, so:

 • Vodnikova cesta (odsek med ulico Na jami in Rašiško ulico)
 • Območje Koseškega bajerja (ulica Draga pred parkom, Žabja ulica)
 • Pod hribom (parkirna mesta v bližini križišča s Šišensko cesto)

Več o tej temi - Adobe Acrobat datoteka

Lokacije parkomatov si lahko ogledate na www.ljubljana.si

Poletna vadba Taj Ji Quan ob Koseškem bajerju

Želijo nam vzeti zelenice!

Dovolili bi štiri nove bloke v Šišenski soseski 6.

V četrtni skupnosti Šiška utegnejo največ pozornosti vzbuditi predlogi družbe Video art in njenega lastnika Bojana Gjure, da bi občina dovolila gradnjo štirih večstanovanjskih objektov na nepozidanih zelenicah v Šišenski soseski 6, ki se razteza med Vodnikovo, Rašiško, Celovško in Kavadarsko cesto.

Udeležite se javne obravnave!

Javna obravnava predloga bo 22. junija ob 17. uri v Marmorni dvorani na Gospodarskem razstavišču.

Pridite izrazit svoje mnenje!

Skeniran članek - Adobe Acrobat datoteka

Vir: Dnevnik www.dnevnik.si

Zaključek delavnice Urjenje spomina na prostem

Društvo Senior vabi na zaključek delavnice Urjenje spomina na prostem

Vabimo vas, da nam se pridružite na zaključnem dogodku dne: 23. 06. 2021. Dobimo se v parku pri novi šoli Valentina Vodnika na Gotski..

Začetek ob 9.30 dopoldan!

Učenci 5.a razreda O. Š. Valentina Vodnika, Lj. Šiška, pripravljajo dramsko, glasbeno, plesno prireditev za starejše, za bolj spoščeno poletje 2021!

PRIDITE TUDI VI! VABLJENI!!!

Prosimo, da na dogodku upoštevate navodila NIJZ-ja (razdalja, uporabe maske tam, kjer razdalje ni mogoče zagotoviti).

Kontakt: senior.društvo365@gmail.com,
telefon: 064 199 095

Promenadni koncert ob Koseškem bajerju

Turistično društvo Koseze in Pihalni orkester Litostroj vas vabita na promenadni koncert Pihalnega orkestra Litostroj ob Koseškem bajerju v petek, 18. junija 2021 ob 18 uri

Vabljeni!

Dnevi ČS Šiška

Dnevi ČS Šiška - Kolesarjenje

Dnevi ČS Šiška - Rolanje za otroke

Dnevi ČS Šiška -Viteški turnir

Možganski fitnes

Mestna občina Ljubljana v sodelovanju s Centrom za urjenje spomina vabi na brezplačno delavnico za vse generacije!

Vaje za urjenje spomina in pozornosti - možganski fitnes

Svoje delo in spoznanja nam bo predstavila Jasmina Lambergar, mednarodna certificirana trenerka spomina.

V možganskem fitnesu je zaobjeto urjenje spomina in pozornosti, koncentracija, sproščanje in tehnike pomnjenja. Te dejavnosti pozitivno vplivajo na proces pomnjenja, ustvarjalnost, komuniciranje, počutje in vsakodnevno življenje. Za izboljšanje teh kognitivnih procesov lahko veliko storimo sami, če vemo, kako.

V sredo, 2. junija 2021 ob 18. uri, Ljubeljska 19a, sejna soba

Število udeležencev omejeno. Prosimo vas, da svojo udeležbo sporočite v pisarno Četrtne skupnosti Šiška:

Udeleženci delavnice morajo uporabljati zaščitno masko, pri vhodu in izhodu si morajo razkužiti roke. Spoštovati je potrebno tudi varnostno razdaljo.

Pri Špici smo uredili dostop za suparje

Na vstopno-izstopnem mestu v bližini Špice smo za navdušence nad supanjem uredili varen in udoben dostop do Ljubljanice. Vabimo vas, da se odpravite na odkrivanje mestnega središča iz povsem nove, rečne perspektive.

Lesen pomol po načrtih projektanta Jurija Kobeta iz Atelierarhitekti d.o.o. dopolnjuje obstoječe vstopno-izstopno mesto na Ljubljanici, ki ga sicer uporabljajo plovila. Vrednost del, ki jih je izvedlo podjetje Metalia d.o.o. Trbovlje, je znašala 9.500 evrov.

Supanje po Ljubljanici

Ljubljana na svojih prostranih zelenih površinah in razvejani mreži športne ter rekreacijske infrastrukture ponuja številne možnosti za razgibavanje. Športno dogajanje vseh vrst je pomemben del živahnega utripa našega mesta in v zadnjih letih je že tako široko paleto tovrstnih aktivnosti obogatilo tudi supanje.

Gre za šport, ki je neke vrste križanec med surfom (oziroma deskanjem) ter veslanjem, kratica SUP pa v angleščini pomeni »stand up paddling« (ali stoječe veslanje).

Tudi turistična atrakcija

Ljubljana je ena izmed redkih evropskih prestolnic, ki ponuja supanje v samem mestnem središču. To je svojevrstna turistična atrakcija, ki jo izpostavljajo tudi različni turistični vodiči in vodniki.

Več o tem na straneh MOL

Ali ste vedeli: zakaj v naravi ne odmetavamo nobenih odpadkov, tudi bioloških ne?

V središče letošnje tradicionalne akcije Za lepšo Ljubljano postavljamo naš odnos do odlaganja odpadkov. Še posebej v naravi naj velja: kar prineseš s sabo, s sabo tudi odneseš.

Epidemija koronavirusa je spremenila naša življenja in marsikatero našo navado. Marsikoga je spodbudila k pogostejšemu preživljanju prostega časa v naravi, pri tem pa ne smemo pozabiti ohranjati spoštljiv odnos do ljudi in do okolja.

Smetenje in odlaganje odpadkov, kamor ti ne sodijo, vpliva na kakovost življenja nas vseh, obremenjuje okolje in negativno vpliva na zdravje ljudi, ogroža živali, komunalnim delavcem pa povzroča dodatne obremenitve.

Več o tem na straneh MOL

Prvo(Z)majska avantura 2021 vabi!

V javnem zavodu Mladi zmaji med prvomajskimi počitnicami pripravljajo Prvo(Z)majsko avanturo. Pridružite se različnim aktivnostim, ki bodo potekale od 26. aprila do 1. maja 2021.

 • Lokostrelstvo
 • Odprtje ulične galerije#2: svetloba - tema
 • Pižama party III – samo za punce
 • Girls rock – Dan odprtih vrat
 • GO-GO-govorilnice
 • Rastlinski svet
 • Prvo(Z)majska avantura na DigiMC

Več o tem na straneh MOL

Skupaj očistimo našo sosesko

OVrtec Mojca in OŠ Koseze vabita na čistilno akcijo »Skupaj očistimo našo sosesko«.

Pridružite se nam pri čistilni akciji v sredo 10.3.2021 med 10. in 12. uro na različnih lokacijah v soseski Koseze.

Da bo spet čisto!

Vabilo - Adobe Acrobat datoteka

Dan žena v Vodnikovi domačiji

Ob dnevu žena smo na Vodnikovi domačiji pripravili paket prireditev: vabimo k nakupu knjig in ilustracij, s čimer se podprejo književni ustvarjalci in založbe ter ilustratorji.

Na dan žena, 8. marca pripravljamo tudi pogovor Erice Johnson Debeljak in Ksenije Horvat o Ericini sveži knjigi Devica, kraljica, vdova, prasica.

Več o tem si preberite v priloženi priponki.

Dan žena v Vodnikovi domačiji - Adobe Acrobat datoteka

Koseško okno

Investitor K. Okno d.o.o. na lokaciji bivše trgovine Mercator Koseze gradi stanovanjsko trgovski objekt KOSEŠKO OKNO.

Predvideni rok izgradnje objekta je dve leti. Najbolj hrupna dela, ki so tudi najbolj moteča za okoliške prebivalce so rušitev objekta, zaščita gradbene jame in pilotiranje. Pretežni del rušitve obstoječe trgovine je že izveden, v teku je izvedba zaščite gradbene jame z jeklenimi zagatnicami, ki bo predvidoma zaključena v februarju.

Po terminskem planu je konec aprila predviden začetek pilotiranja v trajanju meseca in pol. Spomladi naslednje leto je predviden zaključek armirano betonske konstrukcije objekta.

Več o tem si preberite v predstavitvi projekta.

Predstavitev projekta - Adobe Acrobat datoteka

Urjenje spomina na daljavo

Da bi naš spomin ostal v dobri kondiciji, ga moramo ves čas uriti. Sploh pa v času epidemije, ko so socialni stiki omejeni že dolgo časa.

Zato smo v DRUŠTVU SENIOR pripravili nekaj vaj, ki jih bomo izvajali na daljavo.

Prva vaja ali bolje, naloga je pisanje spisa na temo : "Moj vsakdanjik v letu 2020".

Pomembno je pisanje na roko, skozi katero spodbijamo svoje kreativne sposobnosti, svoje razmišljanje in seveda spomin na vse dogodke, ki so zaznamovali naše življenje v prejšnjem letu.

Vaja se bo zaključila 15. 02. 2021.

Tisti, ki boste v njej sodelovali in nalogo opravili, kontaktirajte nas za nadaljna navodila.

Lahko pokličete na tel. 064 199 095, ali pišete na mail: senior.drustvo365@gmail.com

Javna razgrnitev pobude in elaborata lokacijske preveritve

V ČS Šiška poteka Javna razgrnitev pobude in elaborata lokacijske preveritve za del območja ZN za območje urejanja ŠP 2/1 Litostroj - del (za dele funkcionalne enote F5 in cestnega odseka Cf2) – ID:1965 » Mestna občina Ljubljana od 12.1.2021 do 28.1.2021

Povezava do gradiva: www.ljubljana.si

Obrežje Koseškega bajerja ponovno odprto za obiskovalce

V četrtek, 14. 1. 2021, v celoti odpravljamo omejitev gibanja na območju Koseškega bajerja. Zadnje vzorčenje brežin Koseškega bajerja je namreč pokazalo, da virus aviarne influence trenutno na območju ni več prisoten.

Vsem obiskovalcem Koseškega bajerja se zahvaljujemo za razumevanje in potrpežljivost ter za spoštovanje omejitve gibanja. S tem ste prispevali svoj pomemben delež k omejitvi pojava ptičje gripe na območju Koseškega bajerja.

Nacionalni referenčni laboratorij za aviarno influenco bo še naprej tedensko izvajal vzorčenja površin in ugotavljal prisotnost virusa aviarne influence, da se bomo lahko, ob njegovem morebitnem ponovnem pojavu, hitro odzvali.

Obiskovalci Koseškega bajerja lahko k preprečevanju ponovne pojave virusa zelo veliko prispevamo s tem, da ptic ne hranimo - s tem preprečimo preveliko gostoto ptic na bajerju in zmanjšamo možnost ponovnega pojava bolezni.

Stanje na Koseškem bajerju po pojavu okužbe s ptičjo gripo

Odpiramo del območja Koseškega bajerja, obrežje med Majerkovo in Kmečko potjo ostaja zaprto

Pristojni Nacionalni referenčni laboratorij za aviarno influenco Nacionalnega veterinarskega inštituta Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani (v nadaljevanju: laboratorij) je 31. decembra 2020 na območju Koseškega bajerja ponovil vzorčenje tal z namenom ugotavljanja virusa aviarne influence (AI). Virusno RNA so potrdili v vzorcu, odvzetem na bregu, kjer so tudi pri prvem vzorčenju potrdili prisotnost virusa AI, prav tako so na tem delu brega potrdili virusno RNA v vzorcih brisov iztrebkov labodov in rac.

Virusna RNA je torej na lokaciji še prisotna, predvsem na delu med Marjekovo in Kmečko potjo, kjer so se labodi in druge vodne ptice največ zadrževali. Zato ta del še naprej ostaja zaprt za obiskovalce, saj je tveganje za prenos virusa z obutvijo ali prek domačih živali, na primer psov, še vedno visoko.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, naj se ljudje v času pojava AI izogibajo območij, na katerih se zadržujejo prostoživeče vodne ptice.

Prav tako je pomembno, da ptic ne vznemirjamo, da ne bi po nepotrebnem zapuščale svoje lokacije in tako prenašale virusa (predvsem na gospodarstva s perutnino ali druge ptice v ujetništvu).

Prenos virusa omejimo tudi tako, da ptic ne hranimo – takrat se namreč zbližujejo in je verjetnost prenašanja virusa večja – in da na območje ne vodimo hišnih ljubljenčkov.

Pristojni laboratorij redno tedensko izvaja vzorčenje in analizo prisotnosti virusne RNA na lokaciji Koseškega bajerja in o rezultatih ter priporočenih ukrepih obvešča upravljalca Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Ta s poveljnikom Civilne zaščite MOL usklajuje prilagajanje ukrepov, način izvedbe, območja, za katero veljajo, in njihovo trajanje.

Prepoved dostopa na del med Marjekovo in Kmečko potjo, ki je z rdečo črto označen na skici, velja do vključno 13. januarja 2021.

Več informacij na www.gov.si

Četrtna skupnost Šiška

Kebetova 1
tel: (01) 515 64 65
faks: (01) 306 12 06
e-pošta: mol.siska@ljubljana.si

Uradne ure:

ponedeljek:
08.30 - 13.00

sreda:
08.30 - 12.00 in 13.00 - 17.00

petek:
08.30 - 12.00

Upravna enota Ljubljana
Izpostava Šiška

Trg prekomorskih brigad 1
tel: (01) 306 30 00
www: upravneenote.gov.si

Finančna uprava Republike Slovenije

Šmartinska 55, 1000 Ljubljana
tel: (01) 478 38 00
e-pošta: gfu.fu@gov.si